Vana ja Väärt MTÜ

Vana ja Väärt MTÜ

Traditsioonilise, säästva ja loodusliku ehituse alane info

Sügisesel toimunud koolitused

11. november 2014 | Comment

Sügisel viidi läbi kolm koolitust raketise ehitamise,  trafarettmaalingute ja katusekonstruktsioonide teemal.

4.-5. oktoober  “Salvkaevu taastamine, raketise ehitamine

Taastati  Eringe talu (Vedra küla, Lääne- Nigula vald)  salvkaevu. Eelnevalt tutvustati erinevaid kaeve ja millele tähelepanu pöörata oma kaevu korrastamise planeerimisel. Vaadati, kuidas on säilinud kaevu konstruktsioon, tehti vajalikud parandused ning ehitati uus raketis.

Koolitust viis läbi Laur Oberschneider.

11. oktoober “Trafarettmaalingute koolitus”

Trafarettmaalingutega on kaunistatud interjööre läbi aegade, eriti populaarne on see dekoreerimisvõte olnud 19. – 20. sajandi vältel. Levinuimad on trafareti abil trükitud mustrid seinte ja paneelide ülemistele osadele, kuid trafarettide abil on valmistatud ka laemaalinguid. Trafarettmaalingud on üks lihtsamaid dekoreerimise viise, millega on võimalik teostada ka keerukamaid mustreid.

Praktilise töötoa eesmärk oli tutvustada trafarettmaalingute valmistamist ja mustri seinale kandmist ning kaseiinvärvi valmistamist ja toonimist. Joonistatati mustreid, valmistatati nende järgi trafaretid ning enda segatud värvidega kanti mustrid Karuse jaamahoone seintele.

Koolituse viis läbi Kristiina Ribelus (OÜ Tartu Restauraator)

12. oktoober “Katuse konstruktsioonid ja liigid, tsementkivikatused”

Õppepäeval räägiti katuse konstruktsioonidest ja liikidest. Ahti Danil (Monier OÜ)  tutvustatas kaasaegseid tsementkivisid ja nende valmistamist, paigaldamist ning hooldamist.  Ain Pihl (Rändmeister OÜ) andis ülevaate tsementkivide kasutamise ja valmistamise ajaloost. Teehti ka ringkäik Karuse külas (kus jaamahoone asub) ning vaatame erinevaid tsementkivikatuseid, mille puhul sptetsialistid andsid omapooolse hinnangu nende olukorrale ja juhtisid tähelepanu murekohtadele.

Koolituste toimumist toetatakse Kulutuuriministeeriumi programmist “Kuultuuripärandi hoidmine ja arendamine”.

kultuuriministeerium(1)vana-ja-vaart

 

ehituseabc